Bra balans för ett aktivt liv

Balansen är kritisk för många sporter och generellt för att leva ett aktivt liv. I idrott är balans nödvändig för att kunna utföra komplexa rörelser. I vardagen är god balans nödvändig för att förhindra fall och andra skador. Oftast tar vi balansen för givet men det finns lägen då balansträning är extra viktigt.

Han balanserar på en lina mellan två träd

Balansen: ett komplext system

Balans är ett komplext system som involverar flera delar av kroppen, inklusive ögonen, öronen och muskler. Här är de huvudsakliga komponenterna:

  1. Visuell information: Dina ögon ger din hjärna information om var du befinner dig i relation till andra objekt i din omgivning.
  2. Vestibulärt system: Ditt inre öra har strukturer som känner av rörelse och gravitation. De ger hjärnan information om din position i förhållande till gravitationen och horisontella och vertikala rörelser.
  3. Proprioception eller kroppskännedom: Denna term beskriver kroppens förmåga att känna igen sin egen position i rummet. Detta åstadkommes med hjälp av receptorer i dina muskler och leder som känner av sträckning och spänning och ger feedback till hjärnan om varje del av kroppen befinner sig.
  4. Motorisk kontroll och respons: När hjärnan har samlat in och bearbetat all denna information, koordinerar den en respons genom motoriska nerver som styr muskelrörelser och hjälper till att hålla kroppen balanserad och stabil.

Alla dessa system måste fungera tillsammans för att vi ska kunna hålla balansen. Skador, sjukdomar eller åldrande kan påverka dessa system och störa balansen. Därför kan träning och specifika övningar vara till hjälp för att förbättra balansen och förebygga fall och skador.

Problem med balanssinnet

Balansproblem kan bero på flera olika faktorer som påverkar balanssinnet. Ett naturligt åldrande kan minska vår balansförmåga på grund av minskad styrka och flexibilitet, förändringar i synen och hörseln, samt olika sjukdomar som påverkar balansen. Därtill kan specifika sjukdomar såsom Parkinsons, multipel skleros, Menieres sjukdom, migrän och vissa hjärt- och blodtryckssjukdomar påverka balansförmågan.

Vissa läkemedel, som de som används för att behandla depression, ångest, blodtryck och sömnproblem, kan även de störa balanssinnet. Skador på huvudet eller örat, inklusive hjärnskakning och andra traumatiska hjärnskador, kan också leda till balansproblem. Vestibulära störningar, som benign paroxysmal positionsvertigo (BPPV), är vanliga orsaker till yrsel och kan påverka balanssinnet. Stroke, som kan skada delar av hjärnan som är involverade i balans och koordination, kan också orsaka balansproblem.

Träning för bättre balans

Balansträning ute i naturen på en sten

Förbättring av balansförmågan kan vara ett viktigt inslag i din övergripande fysiska hälsa och kondition. God balans kan hjälpa till att förebygga fall och skador, särskilt när vi åldras. Balansen spelar också en avgörande roll i idrottslig prestation, oavsett om det gäller att utföra en komplex gymnastikrutin eller att hålla balansen på en fotbollsplan.

Om du är intresserad av att förbättra din balans kan du överväga följande övningar. De kräver ingen speciell utrustning och kan göras var som helst där du har lite plats att röra dig. Men kom ihåg att alltid värma upp innan du börjar och att utföra övningarna på en mjuk yta för att minimera risken för skada om du skulle tappa balansen. Här är några effektiva övningar för att förbättra din balans:

Balansövningar

Övning Beskrivning
Enbensstående Stå på ett ben i taget. Börja med att hålla i en stol eller vägg för stöd och försök sedan göra övningen utan stöd. Du kan öka svårighetsgraden genom att stänga ögonen eller vrida huvudet från sida till sida.
Hälgång Gå framåt genom att lyfta upp på tå och sedan långsamt sänka hälen till marken. Fortsätt framåt på detta sätt. Du kan göra detta längs en linje eller en söm i golvet för att hålla dig riktad.
Gå på linje Gå framåt samtidigt som du placerar en fot direkt framför den andra, precis som om du gick på en sträckt linje. Håll armarna ut till sidorna för balans om det behövs.
Balansövningar på platta Köp en bra balansplatta och träna på att stå stadigt på båda benen och ett ben i taget. Övningarna kan göras svårare genom att lyfta andra benet i olika riktningar.
Yoga och Tai Chi Dessa discipliner har många övningar som stärker balansförmågan.
Styrketräning Genom att bygga starka ben- och kärnmuskler kan du förbättra din balans och stabilitet.
Slackline Slackline är en balansträning som innebär att gå längs en spänd slinga av band eller rep, som är förankrat mellan två fasta punkter, oftast träd. Slacklinen sträcks inte helt stramt, vilket gör den svajig och utmanande att balansera på.